Enhedstypens sporlås

Enhedstypens sporlåse er opbygget omkring et støbt lejestykke med ophøjede ender. Tovskiven med den krumme rigel er fastgjort omkring en i lejestykket fastsiddende aksel . På lejestykkets ophøjede ender findes udsparing for føring af de lige rigler. Riglerne er forskudt fra tovskivens centrum for at skabe den fornødne plads til tovskivens aksel. For at fastholde rigler og tovskive er der til lejestykket fastskruet en åg kaldet 'broen' . Trådtovet er fastgjort til tovskiven med skruer i den tilbagetrukne kant. På bærejernet findes ramme for fiksering sporlåsens dækkasse. Ud for tovskiven findes 2 trådholdere  for at holde tråden inde i tovskiven.

Den krumme rigel udgør næsten 180° af tovskiven. De lige riglers udskæring er udført på en sådan måde at det ikke er muligt, at dreje låsen krumme rigel den forkerte vej. Dette er gjort for at forhindrer sporskiftet i at blive aflåst i en stilling ikke svarende til betjeningshåndtagets stilling.

Enhedstypens sporlås kan anvendes både som tostillings- og trestillingslås, forskellen vil ligge i hvordan udskæringerne i de lige rigler udføres.

Anvendelse i dag

Enhedstypens sporlås anvendes ikke længere.

Enhedstypens sporlås
Fig. 1: Oversigtstegning af Enhedstypens sporlås med 2 lige rigler.

Sporlåsens opbygning (trestillingslås)

Enhedstypens sporlås
Fig. 2: Enhedstypens sporlås
Aflåsning af tilligende tunge
Fig. 3: Aflåsning af den tilliggende tunge
aflåsning af fraliggende tunge
Fig. 4: Aflåsning af den fraliggende tunge.

Fig.2 viser sporlåsen udført som en trestillingslås beregnet til kontrolaflåsning af et centralbetjent sporskifte.

Låsen er vist uaflåst og de to lige rigler - A og B - kan frit bevæges frem og tilbage - sporskiftet kan omstilles.

Tovskiven er beregnet for en trådbevægelse på 500 mm, hvor trådbevægelsen vil dreje skiven omkring 150°, altså mindre end en halv omgang.

Ved at dreje tovskiven mod uret, vil den krumme rigle føres ind i udskæringen A i de lige rigler og sporskiftet vil blive aflåst. Udformningen af de lige rigler forhindrer at låsen drejes med uret ved at den krumme rigler støder imod riglen B

For at aflåse sporskiftet i sin anden stilling, må tovskiven drejes med uret og den krumme rigel vil føres ind i udskæringen B. Hvis tovskiven forsøges drejet den modsatte vej vil den krumme rigle støde imod den lige riglen B

Udførslen af udskæringen i de lige rigler bestemmer hvorledes låsen skal virker. Ved kontrolaflåsning af et sporskifte med betjeningslås vil udskæringen være som vist på fig. 3, hvor den tilliggende tunge aflåses med et spillerum på 3 mm.

Den fraliggende skal pga. den i sporskiftedrevet indbyggede trådbrudspærre* have et noget større spillerum end den tilliggende tunge. Spillerum for den fraliggende tunge vil normalvis være omkring 20 mm.

 

* Ved et trådbrud i sporskiftedrevet tråd, vil sporskifte forsøgt blive omstillet af trækket i den den ubrudte tråd. Spillerummet i aflåsningen af den fraliggende tunge skal som følge af betjeningslåsens virkemåde, være så stor at bevægelsen standse af drevets indbyggede spærre og ikke af sporlåsen. Standses bevægelsen af sporlåsen vil trådbruddet ikke kunne konstateres på centralapparatets betjeningshåndtag, som ikke vil blive opskåret.

 

Sporlåsens funktion

Sporlås oplåst Sporlås oplåst
Fig. 5: Sporskifte uaflåst. Den krumme og lige rigle kan bevæges i pilens retning

Fig. 5 viser sporskiftet uaflåst.

De lige og krumme rigler kan bevæges i pilens retning. Bevæges den krumme rigel i modsat retning vil den tilbagetrukne næse støde imod den lige rigel og en fejlagtig aflåsning vil ikke kunne foretages.

Sporlås aflåst Sporlås aflåst
Fig. 6: Sporskifte aflåst. Den lige rigle af aflåst af den krumme rigle.

Fig. 6 viser sporskiftet aflåst.

De lige riglers bevægelse er begrænset at sporlåsen. Den tilligende tunge kan maximalt bevæges 3 mm, hvorimod den fraliggende tunge kan bevæges noget mere af hensyn til trådbrudsspærren i sporskiftedrevet.

Siden er sidste opdateret: 23-11-2014